Biuro do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych

Otwórz stronę: biuletyn informacji publicznej
| English version

Przydatne linki

Bazy danych/ Informacje o chemikaliach

Portal informacji o właściwościach chemikaliów prowadzony przez OECD.

Europejski Wykaz Istniejących Substancji o Znaczeniu Komercyjnym.

ELINCS. Europejski Wykaz Notyfikowanych Substancji Chemicznych.

Stworzona przez OECD baza danych informująca o obecnych, planowanych i zakończonych już czynnościach i badaniach wykonywanych na istniejących chemikaliach.

Ta baza danych zawiera informacje o obecnym stanie badań chemikaliów produkowanych w dużych ilościach (High Production Volume) które poddawane są badaniom w ramach projektu Sprawdzania Istniejących Chemikaliów, organizowanego przez OECD.

Przygotowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych baza danych zwiera wszystkie umowy międzynarodowe, którymi Polska związała się po 1 stycznia 1950. Baza zawiera teskty umów obowiązujących, tych które utraciły ważność i tych którymi Polska zamierza się związać.

Zbiory danych (Screening Information Datasets - SIDS) pochodzą z bazy IUCLID, zostały zebrane w ramach programu OECD dot. substancji wielkotonażowych. Dokumenty dostępne są w języku angielskim.

Na stronach Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) udostępnione zostało narzędzie pomagające ocenić potencjalne niebezpieczne właściwości substancji, poprzez wykorzystanie modeli struktura-aktywność ((Q)SAR), podejścia przekrojowego oraz metody grupowania substancji.

Na stronach amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (U.S. Environmental Protection Agency) zamieszczczone zostało narzędzie wspomagające przeprowadzenie oceny chemikaliów. Analog Identification Methodology (AIM)

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie